Het Digitale Plan voor de Bouwsector in Frankrijk
Veel aanwezigen op de vierde BIM-studiedag in Gent keken in het bijzonder uit naar de presentatie van keynotespeaker Christophe Castaing. De man kan dan ook overtuigende geloofsbrieven voorleggen: directeur BIM-project bij EGIS en het Digital Engineering Plan, voorzitter van de BIM-taskforce van EFCA (European Federation of Consulting Associations), voorzitter van de Building Smart Infrastructure Room en voorzitter van CST Medi@Construct. Hij heeft als ingenieur ruim twintig jaar ervaring met infrastructuurwerken en verdiept zich al een tiental jaar in het BIM-verhaal.
Castaing kwam tekst en uitleg geven bij het Digitale Plan voor de Bouwsector in Frankrijk. Hij begon evenwel met de toekomst van de infrastructuurwerken op wereldschaal te schetsen. De whitepaper van het World Economic Forum stelt drie domeinen voorop waar de informatica op termijn een aanzienlijke meerwaarde zal genereren: ‘connected reizen’, ‘zelfsturende voertuigen’ en ‘ondernemen & ecosystemen’. De impact op de vereisten voor de infrastructuur van morgen is evident en daarbij is er duidelijk een belangrijke rol weggelegd voor BIM.
In Frankrijk, waar de kleine bouwbedrijven 80% van de markt uitmaken, nemen de grote ondernemingen momenteel het voortouw in BIM. Tegen een achtergrond waar de Franse overheid de regelgeving wil vereenvoudigen en haar begroting op orde wil brengen, moet het Digitale Plan voor de Bouwsector informeren, verklaren en aanzetten tot experimenteren en het vrijwillig inzetten van BIM.
In juli 2014 benoemde de Franse minister van Huisvesting een ‘digitale ambassadeur’. De doelstellingen? Efficiënter bouwen, renoveren, beheren en onderhouden, BIM stelselmatig invoeren in alle bouwdomeinen (op vrijwillige basis) en het bepalen van de strategische en operationele gebieden waar tegen 2017 alle betrokken partijen digitale tools kunnen gebruiken.
Enkele van de prioriteiten van het Plan, dat een waarde van 20 miljoen US dollar vertegenwoordigt, zijn het aantonen van de efficiëntie van de digitale benadering in het volledige bouwproces, het ondersteunen van kleinere organisaties, het overtuigen van alle betrokken partijen, het begeleiden in het verwerven van digitale skills en het ontwikkelen van een betrouwbaar digitaal ecosysteem.
Deze prioriteiten werden vertaald naar acties, zoals het toepassen van IFC-standaarden en het ondersteunen van stakeholders bij openbare aanbestedingen om BIM te gebruiken.
Ten slotte ging Christophe Castaing dieper in op het experiment dat momenteel bij onze zuiderburen loopt rond de XP P07-150 standaard. Om vervolgens af te ronden met de vaststelling dat het Plan een enorme impact zal hebben op de totale bouwsector. De aanwezigheid van 5.000 mensen op de BIM-conferentie in Parijs (april 2016) toont aan dat alle actoren zich daar terdege van bewust zijn.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten