Woonzorgcampus Vinkenbosch levert Beste Bouwteam 2017
Bouwunie Limburg schrijft elk jaar samen met een aantal toonaangevende partners uit de bouwsector een wedstrijd voor Het Beste Bouwteam uit. Dit jaar mocht het project Woonzorgcampus Vinkenbosch te Kermt-Hasselt met die titel aan de haal gaan. “Het project was op voorhand zeer goed uitgewerkt en voorbereid, waardoor de werken op de werf zeer vlot konden verlopen. De realisatie van de ruime uitbreiding in de vorm van 81 verblijfseenheden op een zeer korte tijdspanne en de vlotte samenwerking tussen de verschillende partijen, waren de doorslaggevende elementen”, motiveert juryvoorzitter Tom Preuveneers.
Klimaatbeheersing
Eind 2015 stapte Maes Industries mee in het project om alle technieken uit te werken. Dankzij hun ervaring en expertise op het gebied van klimaatbeheersing bleken ze de geschikte gesprekspartner om vanaf het ontwerp mee rond de tafel te zitten. Bob Milis, business development manager bij Maes Industries, licht toe: “Een extra voordeel dat wij bieden betreft onze flexibiliteit. We hebben geen logge structuur en kunnen snel schakelen en beslissen. Gezien de meer korte uitvoeringstermijn in project Vinkenbosch betekende dat een groot pluspunt.”
Duurzaamheid en bewonerscomfort
Gedurende de volledige uitwerking van het project stond duurzaamheid en het comfort van de bewoners voorop. “Er is overal vloerverwarming toegepast. Vloerkoeling is er enkel in de centrale zones, om het sociale contact te bevorderen. Op de kamers is er ook ventilatie voorzien”, gaat Milis verder, die evenwel erkent dat er aan duurzaamheid een prijskaartje hangt dat niet iedereen bereid is te betalen. “De keerzijde van de medaille bij duurzame technieken, is inderdaad de prijs. Wij stellen een total cost of ownership op, zodat de klant ziet welke mogelijkheden we bekeken hebben, welke factoren in rekening gebracht werden en op welke termijn deze investeringen renderen.”
België in het spoor van Nederland
Intussen vindt werken in een bouwteam meer en meer zijn weg naar de bouwmarkt, maar toen dit project enkele jaren geleden volop in ontwikkeling kwam, was dat allerminst een evidentie. Laat staan dat BIM reeds op de tafel lag. In Nederland was dat evenwel al enige tijd de standaard. Dit heeft in de eerste plaats te maken met een andere cultuur in de aanpak van projecten. In België werd (en wordt?) nog bijzonder vaak naar uitsluitend het financiële plaatje gekeken en schrikt de mogelijke kostprijs van een bouwteam af. In Nederland wordt dit gecounterd door standaardprijzen. Ze geven er korting op de bruto prijzen van de materialen en voor de montageprijzen gebruiken zij ook een vaste norm.
“Het was hoog tijd voor een mind switch in België. Wij zijn voorstander van het werken in bouwteam. Het project Woonzorgcampus Vinkenbosch is dan ook het mooiste bewijs dat je op die manier tot mooie resultaten kan komen. Het project werd op een jaar tijd feilloos opgeleverd. De werfvergaderingen hadden steeds plaats met alle betrokken partijen, knopen werden onmiddellijk samen doorgehakt, er werd niets in elkanders schoenen geschoven, noch kon men elkaar met de vinger gewezen. Dat het een algehele verbetering op het vlak van efficiëntie en coördinatie was, behoeft dus eigenlijk geen extra motivatie meer”, glundert Milis.
Met BIM naar de toekomst
Werken in bouwteam of in BIM staat of valt ook voor een stuk met de timing. Zowel bij bouwteam- als BIM-toepassingen is early involvement van cruciaal belang. Er wordt immers beduidend meer tijd gestoken in de voorbereidende fase. Het is niet enkel architect en bouwheer, maar alle betrokken partijen die aan tafel kruipen. Als specialist heeft dit het grote voordeel dat je van in het begin mee kunt beslissen en verrassingen kunt vermijden. Milis is alvast klaar voor de toekomst: “Wij hebben de nodige stappen richting BIM gezet. Onze ontwerpsoftware Stabicad hebben we uitgebreid, zodanig dat we zowel op AutoCAD als op Revit kunnen werken en we hebben ook geïnvesteerd in de nodige BIM-opleidingen. We zijn klaar om mee het voortouw te nemen en de nieuwste vormen van samenwerken op de Belgische kaart te zetten.”
Meer info: www.stabiplan.be
- Contacteer Saartje voor meer informatie: Linkedin
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten