BIM als hoofdrolspeler bij renovatie Leopoldskazerne
De Leopoldskazerne te Gent kent een rijke geschiedenis en een aantal grondige renovaties. Tijdens de Eerste Wereldoorlog renoveerden de Duitsers de keuken. Een gloednieuw luchtafweergeschut kwam dan weer tot stand gedurende de Tweede Wereldoorlog. Vandaag herontwikkelde het consortium ‘TVH Leopold’ de historische site. Ze toverden de thuisbasis van militairen om tot een duurzame stadsbuurt met een provinciehuis voor provincie Oost-Vlaanderen. BIM speelde een centrale rol bij die ontwikkeling.
BIM heeft een centrale rol gespeeld in het voorontwerp en tijdens de uitvoering
Goede voorbereiding
“BIM heeft een centrale rol gespeeld in heel het voorontwerp en ook tijdens de uitvoering”, steekt Rudy De Smedt, BIM-Manager Democo, van wal. BIM stelde het bouwteam in staat om het renovatieproject heel gedetailleerd te visualiseren. Het team kon met elementen zoals de architectuur, stabiliteit en technieken rekening houden. Ook grote delen van de planning en werkvoorbereiding werden in het virtuele bouwmodel opgenomen.
Het team stak voornamelijk veel tijd en moeite in het voortraject. “Ik denk dat we ons vooral naar kwaliteit wilden richten”, geeft Rudy De Smedt aan. “We wilden niet gehaast te werk gaan. Het hoefde ook niet meteen superefficiënt te zijn. Maar het moest juist zijn.”
De goede voorbereiding in BIM heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen. “Als je kijkt naar hoe vlot de uitvoering is gebeurd, dan is de overall picture wel winstgevend.” Bovendien reduceerde het bouwteam de faalkosten en brachten ze de uitvoeringstijd tot een minimum terug. BIM maakte een goeie communicatiestroom mogelijk, de topprioriteit van het team.
“Dat waren mijn prioriteiten en ik denk dat we die ook gehaald hebben”, besluit Rudy De Smedt.
BIM is de meest ingrijpende innovatie in de bouwsector van de afgelopen 15 jaar.
Gesloten BIM
Of bouwteams beter werken met ‘Open’ of ‘Gesloten’ BIM, maakt volgens Rudy De Smedt niet zozeer uit. Zolang het maar resulteert in een kwalitatieve samenwerking. Bij ‘Open’ BIM hanteert het bouwteam software van meerdere softwareleveranciers. De verschillende bouwpartners kiezen dan voor de software die het beste aansluit bij hun product of dienst. ‘Gesloten’ BIM streeft samenwerking na in één softwarepakket.
Aangezien het merendeel van het bouwteam werkte met Revit, hebben de bouwpartners besloten om voor Gesloten BIM te gaan. Het Revit-platform werkte dan als centrale opslagplaats voor informatie. “Dat was niet altijd zonder slag of stoot”, geeft Rudy De Smedt toe. Iedereen ging namelijk op een andere manier met Revit om. Afspraken konden dat probleem deels terugdraaien, maar een gestandaardiseerde werkwijze zou nog effectiever geweest zijn. Toch hebben goede afspraken goede vrienden gemaakt. Rudy De Smedt is er zich bovendien van bewust dat het alternatief, werken zonder BIM, een minder vruchtbare samenwerking zou opleveren.
“We hebben wat kinderziektes moeten overwinnen. Maar naarmate we naar de uitvoering toekwamen, is alles op zijn pootjes terechtgekomen en is de uitvoering zelf zeer vlot verlopen.”
Fotogalerij
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten