Oude Antwerpse slachthuissite wordt een BEN hightechcampus

Slachthuissite Antwerpen

Het ombouwen van een voormalige slachthuissite tot een moderne hogeschool is een uitdaging voor aannemers, ingenieurs en architecten. Maar het teamwerk, mede dankzij BIM, maakte van

De nieuwe hightechafdeling van de AP Hogeschool in Deurne een pareltje. De grote hal, waar ooit runderen rondliepen, wordt een bijna-energieneutrale campus die kadert in een standontwikkelingsvisie van de buurt. Een aanpalende toren zal studentenkoten en horeca huisvesten. De hele campus wordt 22.000 m2 groot en zal vanaf september 2024 bevolkt worden door studenten. Het hele project kost, naar schatting, 77 miljoen euro.

Voor Esa van den Heuvel was de keuze voor AP Hogeschool logisch. “Zij waren op zoek naar een nieuwe locatie en dit project is vlakbij hun bestaaande infrastructuur. Ook voor de buurt betekent dit een nieuwe start van de levendigheid die er vroeger was.”

Esa - Triple Living

Deze campus met koten en zijn commerciële bezetting zorgt voor een sterker buurtgevoel en verbondenheid met de stad.

Esa van den Heuvel - Triple Living

“De grootste uitdaging lag in de horizontale opdeling van de enorme slachthuishal in twee verdiepingen met klaslokalen, multifunctionele ruimtes en labo’s,” legt Jan Lenaerts van het architectenbureau uit.

“De hal was enorm hoog en dus kozen we ervoor om een zwevende, nagspannen vloerplaat te gieten waardoor we twee verdiepingen kregen. Op die plaat creëerden we grote studielokalen en labo’s, tot 4 meter hoog en heel lang. Omdat het gaat over een niet-gedragen vloerplaat, met trekstangen, moesten we het gewicht zo laag mogelijk houden. Gipskarton wanden met aluminium studs zorgen voor stabiliteit en opdeling.”

Jan - Office Kersten Geers David Van Severen

Het BIM model wordt ook gebruikt voor het finale 'as built'-dossier.

Jan Lenaerts - Partner Office Kersten Geerts David Van Severen

Voor projectleider Yvan Selleslaghs van Vanhout was de keuze voor Knauf wanden evident: “Zij boden ons een groot gamma aan wanddiktes aan met de diversiteit aan eigenschappen die we nodig hadden, allemaal gecatalogeerd in hun BIM bibliotheek. Dat maakte ons werk een stuk eenvoudiger want alle technische leiding kunnen netjes in de holle wanden opgeborgen worden. Ook visueel een sterke troef.”

Yvan - Vanhout

Het BIM-model is ook voor de klant een grote troef mochten er na oplevering nog aanpassingen of verbouwingen moeten gebeuren.

Yvan Selleslags - Projectleider Vanhout

“Daar gaan we prat op,” voegt Freddy Philippaerts toe. “We kregen van Vanhout een uitvoerige oplijsting van hun desiderata van wanden, netjes opgedeeld volgens diktes, geluidsisolerende eisen, brandveiligheid en doelen. Daarmee konden we in onze BIM-bibliotheek mee aan de slag met dit uitmuntend resultaat.”

Freddy - Knauf

Onze planner-suite is de ideale uitvalsbasis om de juiste keuze te maken voor de gipskarton wanden.

Freddy Philippaerts - Project Accountmanager Knauf

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

3ES
Arkance
Design Express
Verstraete.Team
Knauf
Vinci
HP
HP

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects + engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten