Onmisbaar in BIM
De ‘view sessie’ is een vast agendapunt voor veel BIM-teams. Tijdens deze sessie worden aanlopers opgespoord met een onmisbaar element in het BIM-proces: de projectcoördinatie-tool.
De view sessie
Met een coördinatie-tool analyseert het BIM-team een datamodel van meerdere aspectmodellen. Het hoofddoel: clashes uit het ontwerp halen. Tijdens een terugkerende ‘view sessie’ wordt de tool gebruikt om alle up-to-date aspectmodellen samen te voegen tot een integraal datamodel. Het team voert vervolgens een clash controle uit in het integrale datamodel om alle manco’s uit het datamodel te halen. Minder manco’s betekent minder faalkosten.
Een voorbeeld van een veelgebruikte tool is Navisworks Manage. Hierin maken engineers gemakkelijk ‘search sets’ (selectiesets) aan, bijvoorbeeld op basis van een SfB-codering. Deze sets kunnen vervolgens met elkaar vergeleken worden, om te controleren of deze sets elkaar kruisen. Dit gebeurt in de volgende stappen:
1. Search sets aanmaken
Binnen Navisworks kunnen Objecten eenvoudig gevonden worden met de functie ‘Find Items’. Onderstaande velden moeten doorlopen worden om de gewenste objecten uit het model te filteren. Hier is als voorbeeld de SfB-classificatieparameter gekozen om op te zoeken. In dit geval zijn er zeven disciplines bekend in het model waar op gezocht kan worden.
Door op ‘Find All’ te klikken, worden alle elementen geselecteerd (blauwe arcering) die aan de zoekcriteria voldoen.
De zoekopdracht kan worden opgeslagen als een ‘Search set’. Door deze ‘Search set’ te gebruiken, worden bij een revisie alle nieuwe objecten met gelijke data uitgelezen en toegevoegd aan de selectie.
2. Clash controle uitvoeren
Bij een clash controle wordt een selectie van elementen met een gelijke waarde vergeleken met een andere selectie van elementen met een gelijke waarde. De gelijke waarde kan bijvoorbeeld een SfB-code zijn. In Navisworks komt hier weer de `search set’ om de hoek kijken. In een clash controle binnen Navisworks worden search set met elkaar vergeleken.
Wanneer een element een element uit een andere search set fysiek kruist, wordt een ‘fysieke clash’ geconstateerd. Naast fysieke clashes, zijn er ook intelligente clashes. Een voorbeeld van een intelligente clash is een deur die opendraait, botst met een noodverlichtingsarmatuur.
3. Samen oplossen
Alle clashes binnen een datamodel kunnen worden opgeslagen in een clash-rapport. Vervolgens dienen de eigenaren van de elementen uit de clash samen een oplossing te vinden. Tijdens de terugkerende view sessies kan dit meteen bekeken en besproken worden.
Beter eindresultaat
Naast het viewen en clashen van modellen biedt Navisworks Manage ook de mogelijkheid om een 4D-planning, kostenanalyse en animaties te maken. Met zo’n coördinatie tool kan een team de kracht van BIM dus optimaal benutten: door vroeg in een project samen te werken en informatie te delen, wordt gezamenlijk een beter eindresultaat bereikt. Met minder manco’s en minder faalkosten.
Tekst: Stabiplan
Meer lezen: https://www.stabiplan.com/nl-be/nieuws/nieuws-en-blogs/projectcooerdinatie/
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten