Little of big BIM? Voor elk wat wils!
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Het is een aloude boutade, maar ze bevat anno 2018 nog altijd een onmiskenbare grond van waarheid. Ook binnen het BIM-verhaal blijkt ze op zijn plaats. Geen Big BIM zonder Little BIM, namelijk. Maar waarin schuilt nu precies het verschil tussen Little en Big BIM?
Kleine BIMmers worden groot
Bij Little BIM speelt alles zich af binnen de muren van je eigen bedrijf, waarbij de BIM-software als doel heeft om de interne bedrijfsprocessen en workflow te verbeteren. Hierbij gaat het dus om een bewuste en weloverwogen keuze voor software en hardware die het best bij de noden van je eigen organisatie past én die je in staat stelt om op binnen die eigen omgeving vertrouwd te raken met de werkmethodiek. Met geschikte modelleersoftware en een kleine investering in een opleiding om je op weg te zetten, zet je de eerste stap naar voordelen als efficiëntieverbetering en rendement. Of de opstap naar Big BIM.
Noem Big BIM dan ook gerust de grote, meer netwerkende broer van Little BIM. Het einddoel – procesoptimalisatie en werkefficiëntie – blijft an sich hetzelfde, maar de schaal waarop het behaald dient te worden, reikt een heel stuk breder. Centraal hierbij staat de samenwerking tussen alle bouwpartners. Dit maakt van Big BIM automatisch een nog grotere uitdaging, aangzien het bouwbedrijf ook afhankelijk is van externe partners. Duidelijke geformuleerde afspraken voor het opbouwen van het BIM-model en een transparante toepassing ervan zijn met andere woorden aan de orde.
Taboes doorbreken
Omdat het voor beginnende BIMmers niet moeilijk is om verdwaald te raken in dit aanbod van variërende omvang, organiseerde onder andere NAV (Netwerk Architecten Vlaanderen) infoavonden die het taboe moeten doorbreken als zou BIM uitsluitend weggelegd zijn voor de grotere architectenbureaus of –opdrachten. Per avond – er werden eind 2017 drie sessies op rij ingericht – mocht de organisatie ruim 100 architecten verwelkomen. Vooral zij die nog de stap moeten zetten. C3A was uiteraard een aanwezige op deze avonden, enerzijds als betrokken partner en anderzijds als inrichter van een wedstrijd waarmee naast een Bongo-bon ook een C3A-cursusdag te winnen viel.
Een manier van werken
Ook aanwezig op deze sessie: ingenieur-architect Bert Nijs van Archibeta, die een visie deelde van BIM binnen een meer kleinschalig architectenbureau. Dat hij weet waarover hij spreekt, bewijst hij met zijn visie op BIM, waarrond ook nog een aantal misvattingen bestaan: “BIM is een methode, een manier van werken, een mentaliteitsshift.” Nijs roemt ook de gebruiksvriendelijkheid van werken volgens een BIM-model. Met direct bruikbare en consistente plannen kan je meteen, al dan niet virtueel, aan de slag. “Een zeker gemakzucht speelt hier ook een rol, je hoeft alles namelijk slechts éénmaal te tekenen. Verder kan je uit het model nog heel wat andere info halen over deurenlijsten, brandcompartimentering, isolatiekwaliteit en dergelijke meer.”
Anno 2018 is zijn visie op BIM nauwelijks gewijzigd, hij ziet er enkel maar de pluszijde van in. “BIM is een 3D-model met intelligente bouwelementen en –materialen die perfect op elkaar kunnen inspelen. Presentaties naar de klant worden eens zo helder en makkelijk en bovendien fungeert het als handig communicatiemiddel op de werf. Het toont op voorhand de mogelijke conflicten en verder kunnen we eenvoudig de resultaten van onze eigen stabiliteitsstudies integreren”, aldus Nijs. Groot of klein, BIM biedt voor iedereen een oplossing. Je moet er alleen maar voor openstaan.
- Contacteer Jos voor meer informatie: Linkedin
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten