Virtual Reality: de virtuele werkelijkheid is een realiteit

Fujitsu

Met Virtual Reality kunnen architecten, ingenieurs, aannemers en klanten als het ware in het gebouw ‘wonen’ nog voor het gebouwd is. Dat gevoel van aanwezigheid, schaal en reële verbindingen kan niet geëvenaard worden door de traditionele ontwerpmedia.

Ontelbare mogelijkheden

De mogelijkheden voor Virtual Reality (VR) in architectuur, engineering en constructie (AEC) zijn ontelbaar: van duidelijkheid scheppen in ontwerpbeoordelingen en het oplossen van constructie- en servicekwesties tot een revolutie op poten te zetten inzake klantcommunicatie en het produceren van begeesterende sales- en marketingverhalen. De voornaamste reden om VR te gebruiken in de AEC-sector is het gevoel van aanwezigheid, proportie en schaal dat je krijgt wanneer je een head-mounted display (HDM) draagt. Zo’n in de volksmond ook wel VR-bril genoemd geeft je namelijk het gevoel dat je je daadwerkelijk in het virtuele gebouw bevindt. De weergave is zelfs in die mate overtuigend en levensecht dat sommige gebruikers duizeligheid ervaren in potentieel gevaarlijke situaties.

Deze natuurgetrouwe voorspelde weergave is een enorm krachtige troef. Zo kan VR bij de beoordeling van een ontwerp immers problemen onthullen die bij 2D-tekeningen of 3D-modellen niet aan het licht zouden gekomen zijn. Architecten zijn ook in staat nieuwe dingen uit te proberen en krijgen instant feedback over wat mogelijk is en wat niet. Klanten krijgen op hun beurt een helder beeld van hoe een gebouw zou kunnen opereren.

3D versus BM

Een 3D BIM-model vertalen naar een VR-omgeving is van oudsher een werkje voor pure professionals. Gespecialiseerde VR-bedrijven onderscheiden zich in de eerste plaats door hun kennis van VR-‘game engines’ (zoals Unity of Unreal Engine), geometrie en verlichtingsoptimalisatie. Omgevingen kunnen worden aangepast zodat klanten een verschil in ontwerp, gebruikte materialen of verlichting live kunnen ontdekken zonder de virtuele wereld te verlaten. Om VR echter een mainstreamrol te laten spelen in de AEC-sector moet het ook voor non-specialisten eenvoudig zijn om tussen BIM en VR te bewegen. Het goede nieuws is dat dit vandaag al een realiteit is – en geeneens een virtuele.

Fujitsu

Actuele toepassingen

Autodesk Revit Live is een cloudservice die specifiek ontworpen is om elk BIM-model in Revit te transformeren naar een VR-omgeving. Twee muisklikken volstaan daarvoor. Desktopsoftware-applicaties als Enscape en IrisVR bieden een gelijkaardige benadering via Revit plug-ins. IrisVR Prospect ondersteunt ook andere 3D-toepassingen, waaronder SketchUp en Rhino (via Grasshopper). Ook Mindesk biedt een vertaling vanuit Rhino naar VR. VR koppelen aan een physically-based rendering (PBR) model vergt daarentegen wel veel verwerkingstijd, maar het loont wel de moeite. Het resultaat laat zich namelijk vertalen in een hoogwaardig en accuraat beeldenpallet voor de wereld van VR, ideaal voor presentaties en simulaties.

Navigeren in een gebouw in VR kan op een aantal manieren worden gedaan. Doe je dat zittend, dan kan je perfect aan de slag met een toetsenbord of een gamecontroller, joystick of iets dergelijks. Wanneer je het op kamergrote schaal wil beleven, wordt het rondwandelen en grotere afstanden teleporteren met een VR-controller. Gebruikers hoeven daarbij hun voeten niet op de grond te houden. Op het nieuwe Silicon Valley-hoofdkwartier van NVIDIA kunnen sitemanagers de bouwvoortgang volgen door rond te vliegen langsheen zogenaamde ‘point clouds’, die door automatische drones periodiek gescand zijn.

Grensoverschrijdend

VR-interactie kan veel verder gaan dan een simpele kijkervaring. Gebruikers hebben ook toegang tot head-up display-tool boxes, die toestaan om de lagen te beheren, modellen te markeren of via schuifregelaars voor datum en tijd met daglicht te experimenteren. Verder wordt er aan software gewerkt, die het architecten mogelijk maakt om meteen te ontwerpen in een ‘fully immersive’ omgeving. Zo bevat ArchiSpace een aantal 3D-modelleertools voor direct gebruik binnen VR, evenals de mogelijkheid om 3D-objecten te positioneren en te schalen.

Tot slot staat ‘co-presence’ toe dat er meerdere gebruikers actief zijn in dezelfde VR-omgeving. Die gebruikers hoeven daarbij ook geeneens op dezelfde reële locatie aan het werk te zijn. Een architect in New York kan dus perfect met een Londense ingenieur en een vanuit Berlijn opererende aannemer aan hetzelfde virtuele gebouw samenwerken.

Software

Met de professionele NVIDIA Quadro GPU’s en Intel Xeon CPU’s zijn de werkstations van Fujitsu Celsius geoptimaliseerd om een realistische én comfortabele VR-ervaring te garanderen. De Celsius-werkstations hebben een stevige reputatie opgebouwd vanwege hun betrouwbaarheid en haast geluidloze werking. Voldaan aan alle ISV-certificeringen staat niets het gebruik van 3D CAD- en BIM-applicaties in de weg.

Meer info: https://www.fujitsu.com/be/
Contacteer Caroline voor meer info: LinkedIn

Innovatie
Toekomstvisie
Internet of Things

B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.

Onze bouw partners

Arkance
Design Express
Verstraete.Team
Knauf
Vinci
HP
HP

Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.

Onze kennispartner

Buildwise
VK architects + engineers

Onze corporate partners

Trevion
ING
Claerhout Communicatiehuis

BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.

Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen

  • Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
  • Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
  • Netwerking met het bouwteam
  • Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten