Nieuw dynamisch woonmodel ontwikkeld via BIM-software
Een woning als dynamische compilatie van materiaal, milieu en energie? Het kan! Twee jaar terug werd in het Homerus-kwartier in Almere het prototype van een nieuw bio-based en cradle-to-cradle woonconcept gebouwd: de DDacha. Het is innovatief, sensueel en staat voor een comfortabele, gezonde en zintuiglijke woonervaring. Het kent een bijzonder korte bouwtijd: het casco van de eerste DDacha stond er al in een dag!
Wonen op het gelijkvloers
Dat casco, de basis van een DDacha-woning, wordt gevormd door ongelijmd massief houten wanden. De binnenzijde van deze wanden blijft te allen tijde zichtbaar en bezorgt het interieur een unieke look and feel. De combinatie van natuurlijke isolatiematerialen als vlas en houtvezel en een onbehandeld larikshouten gevelbekleding dragen bij tot zijn milieubewuste karakter. Een DDacha is in verschillende configuraties te bouwen dan wel uit te breiden. De kleinste is zeer compact ontworpen en ideaal voor een- of tweepersoonshuishoudens. Aangezien het ontwerp per definitie gelijkvloers is, is het verder ook uitermate geschikt als starterswoning, mantelzorgwoning, werkruimte, huisatelier, vakantiewoning of gastenverblijf.
Ik bouw in mijn tuin
Maar terug naar Almere, waar het prototype – DDacha8 genaamd – gebouwd werd in het ‘Ik bouw in mijn tuin’-plan. De buurt in Almere ambieerde het karakter van een volkstuin met veel groen. De eerste eigenaar is gepensioneerd en heeft veel reisambities. Als hij dan eens thuis is, wil hij verblijven in een rustgevend, compact en comfortabel huis dat nauwelijks onderhoud vergt of energiekosten met zich meebrengt.
Bouwen in Archicad
Hoewel trefwoorden als ‘compact’ en ‘snel’ op de DDacha8 van toepassing zijn, werd het ontwerp toch aan de hand van BIM-software verwezenlijkt. Zo is de DDacha8 volledig gemodelleerd in Archicad. Net doordat de woning zeer compact ontworpen is, kwamen er tijdens de engineering een aantal aandachtspunten in het model naar boven. Zo was de hoogtemaatvoering zeer nauw in combinatie met de prefab houten wanden. Uiteindelijk zijn er meerdere doorsneden uit het model gegenereerd die eerst inzicht gaven in en daarna ook de oplossing aanreikten voor deze knelpunten.
Visueel model
“Dankzij Archicad waren we in staat onze opdrachtgever tijdens het ontwerpproces een volledig inzicht te geven. Een zorgvuldig samengesteld en gevisualiseerd gebouwmodel is daarbij onmisbaar”, vertelt Frank van Winden van Stek Architecten, die samen met Marx & Steketee Architecten eigenaar zijn van het DDacha-model. Zo werd het volledige casco nauwkeurig gemodelleerd en gebruikt om de prefabstaten op te zetten. Het houten casco is dan ook nog eens als IFC-model beschikbaar gesteld aan de Duitse leverancier van het wandsysteem. Uiteindelijk is dit model niet gebruikt, maar werd het casco nogmaals in een eigen format ontwikkeld om machinale houtbewerking aan te sturen. Het doel is om deze stap in de toekomst te voorkomen, zodat direct vanuit het digitale model tot productie kan worden overgegaan.
Succesverhaal
Dat de DDacha een succesverhaal geworden is, mag blijken uit het leven dat het daarna nog is gaan leiden. Zo won de DDacha8 de architectuurbijdrage van de gemeente Almere, werd het als ‘Biobased Prefab House’ in de kijker gesteld op de Dutch Design Week en scoorde het een publicatie op www.bouwboek.nl, waar een reeks nieuwe opties en toepassingen werden gepresenteerd om tot een perfect gepersonaliseerd woningontwerp te komen. Momenteel is er in het prachtig groene gebied Oosterwold, gelegen naast ’t Gooi en vlakbij Amsterdam, een serie kavels beschikbaar om als particuliere opdrachtgever een eigen DDacha neer te zetten. Wordt dus overduidelijk vervolgd.
Meer info: www.kubusinfo.be
Contacteer Wesley Pulinx voor meer info: LinkedIn
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten