De rol van de fabrikant: over BIM objecten en BIM bibliotheken
Maandag 18 november 2019
Vanaf 17:30
Auditorium4
CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent
De wereld om ons heen digitaliseert steeds verder, wat bijna alle aspecten van ons leven beïnvloedt. Toch is die impact nergens zo zichtbaar als in de bouwsector. Van het ontwerp van grote projecten tot infrastructurele ontwikkeling en assetmanagement. De bouwsector staat op een kantelpunt. BIM (Building Information Management) is een belangrijk aspect van die digitalisering. BIM is zowel 3D als data en leidt tot een efficiëntere manier van samenwerken tussen verschillende partijen tijdens het bouwproces. Maar hoe zit die wereld van BIM in elkaar? Hoe begin je eraan, waar vind je BIM-modellen & objecten en wat is de rol van de fabrikant in dit verhaal?
De MEPContent bibliotheek
BIM staat voor een integrale aanpak van bouwprojecten en het design en presentatie daarvan in één virtueel gebouwmodel, inclusief alle gerelateerde informatie, zoals tekeningen, berekeningen, bestekken, materiaallijsten, planning en technieken. Dat is een digitale tweeling in 3D van de aspecten bouwkunde, constructie en installaties. Hoewel het gebouwmodel één geheel is, betekent het niet automatisch dat alles in één database of bestand zit. Dankzij een gebouwmodel is goede coördinatie mogelijk en kunnen faalkosten vermeden worden. Alles wordt virtueel via BIM al gecontroleerd voor de echte realisatie begint.
De manier waarop we bouwen is snel aan het veranderen. – Charles M.E. Lekx
Een gebouwmodel wordt gedefinieerd door drie kenmerken: ‘content, connected en constructability’. Elk gebouw begint met een concept, en dat idee komt tot leven met een 3D-model. Deze 3D-versie bestaat uit componenten, waarvan elk onderdeel verrijkt is met informatie. Maakbare (constructible) content bevat informatie zoals afmetingen, gewicht, artikelnummer en meer. Wanneer alle componenten samen een model of systeem vormen en alle informatie klopt, is het model klaar om gebouwd te worden.
De gegevens van fabrikanten veranderen echter regelmatig, terwijl de informatie in elk onderdeel up-to-date moet zijn om een écht maakbaar model te maken. Dit maakt het dus lastig om eigen content te beheren... Daarom werkt MEPcontent nauw samen met alle bekende fabrikanten om bestanden van veelgebruikte producten voor Revit en CAD: RFA, RVT, DWG en IFC gratis aan te bieden.
CASE: Techbim als Open Ecosysteem voor de Digitale Wereld
De wereld evolueert en de uitdagingen van morgen vereisen een stevige samenwerking. Enkel in Open Ecosystemen kan iedereen zichzelf terugvinden. Digitaal Bouwen (BIM) is daarin geen uitzondering. Techbim brengt disruptie in de Digitale Wereld en effent het pad naar integrale samenwerking.
BIM is de toekomst van digitaal bouwen in de bouwsector en het komt sneller dan mensen zich realiseren.
In België staan we echter nog niet zo ver. Nu worstelt de facility manager zich door tientallen kaften vol papier, maakt een overzicht van alle assets in een spreadsheet en leest dit vervolgens in een facilitymanagement pakket in. In de ideale wereld krijg je, als je in het BIM-model op een object klikt, in een pop-up alle relevante data te zien zoals welk merk, garantievoorwaarden, onderhoudsplanning, ... Het nut van BIM gaat nog een stap verder. Als je een correct as-built BIM-model hebt, kan je interventies eerst digitaal gaan bestuderen om deze dan zo efficiënt mogelijk in de werkelijkheid uit te voeren.
De tijd dat elke bouwpartner op zijn eilandje zit is voorbij. Alle relevante data voeren de bouwpartners in een digitaal, gestructureerd bouwinformatiemodel dat ze met elkaar delen. Uit deze modellen kunnen uitvoeringsplannen, details en andere informatie worden afgeleid en krijgen alle partijen meer inzicht in het project. – Wim Tas
Fabrikanten, partners en gebruikers (opdrachtgever, ontwerper, uitvoerder en beheerder) laten samenwerken met BIM-technologie is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Er bestaat nog steeds een digitale kloof tussen de maak- en de bouwindustrie. Iedereen is bezig op zijn eigen eiland en maar al te vaak wordt nog van volgende stelling uitgegaan: “kennisdelen is het nieuwe vermenigvuldigen, maar als ik als eerste deel dan profiteert een ander daar gewoon van.” Systemen die samenwerking faciliteren moeten de digitale kloof gaan wegwerken. ThorbiQ zet hierop in met Techbim. Technologie als intermediair om digitale samenwerking tussen alle actoren mogelijk te maken.
Toepassing - Jaga
Samen met ThorbiQ heeft Jaga een eigen BIM-platform op poten gezet met als doel hun klanten maximaal te ondersteunen doorheen het bouwproces. Het online BIM-platform is voor iedereen toegankelijk. Na het aanmaken van een gratis account kunnen de REVIT-files van de gekozen producten gedownload worden of bij het gebruik van de REVIT plug-in zelfs rechtstreeks in de software geplaatst worden. Naast de parametrische en technische data is er ook extra informatie beschikbaar zoals foto’s, een 3D-render van het toestel, een neutrale versie, de bestektekst, een handleiding en technische documentatie.
Voor Jaga is een kwalitatieve ondersteuning voor hun klanten primordiaal. Een digitale productbibliotheek en de BIM-methodiek, waarbij flexibiliteit en samenwerken sleutelbegrippen zijn, zal hen zeker helpen deze missie verder te volbrengen. – Kristof Haerens - ThorbiQ
Toepassing – FOAMGLAS®
Productselectie is enkel mogelijk wanneer de situatie waarin het product gebruikt wordt, gekend is. Een product is een onderdeel van een groter geheel. Niemand modelleert op niveau van isolatieplaten. Het aantal mogelijke combinaties waarin ons product kan voorkomen, kan onmogelijk in een BIM-contentplatform geplaatst worden, enerzijds omdat het aantal combinaties schier oneindig zijn, maar ook omdat FOAMGLAS® als fabrikant geen totaaloplossing biedt, maar slechts een onderdeel ervan. “Hoe dit praktisch ingevuld kon worden, is voor ons uiteindelijk een zoektocht van drie jaar geworden”, vertelt Managing Director FOAMGLAS® Benelux Frank Vanhove.
Om de samenwerking van alle partners in het bouwproces te faciliteren, ontwikkelde FOAMGLAS® met behulp van de technologie van ThorbiQ een eigen online BIM-applicatie waarin een BIM-bibliotheek van isolatieoplossingen beschikbaar wordt gesteld. De BIM-bestanden zijn compatibel voor gebruik in Revit en kunnen kosteloos worden geïmporteerd in het 3D-ontwerpmodel van ieder bouwproject.
In een eerste fase werden de afbeelding, de technische fiche, de technische productgoedkeuring en de prestatieverklaring van de diverse producten opgenomen, alsook een link waarmee aan FOAMGLAS® vragen gesteld kunnen worden. Recent volgde de implementatie van FOAMGLAS® in een isolatieoplossing. In een later stadium zal de BIM-toepassing worden uitgebreid met een rekentool.
De keuze van FOAMGLAS® voor BIM kadert in de voortrekkersrol die wij al vele jaren vervullen. Aangezien wij zeer zwaar inzetten op de lange levensduur van onze isolatiesystemen, is ook het correct en uitvoerig informeren van alle bouwpartners een prioriteit. – Frank Vanhove
Open debat rond BIM objecten en BIM bibliotheken
Wat is de rol van de fabrikant nu binnen dit verhaal? Kan een bouwfabrikant zich differentiëren met BIM-objecten of is een BIM-bibliotheek eerder een inspiratie-of informatiebron? Een fabrikant dient vooral data aan te leveren die vandaag al op een of andere manier beschikbaar is binnen de organisatie. Het grootste werk is om deze data te structureren en te organiseren om ze BIM-compatibel te maken. Om BIM-compatibel te zijn moet je je data durven openstellen.
Aanwezig zijn in een BIM-bibliotheek is echter geen garantie dat je product ook effectief gebruikt zal worden. Het is hetzelfde verhaal als bij lastenboeken. Het is interessant als je product geïntegreerd wordt, maar biedt geen garantie. Hoe vroeger je betrokken bent bij een project, hoe interessanter. Vroeger was dit enkel tekstueel, maar dankzij BIM-objecten en bibliotheken word je nu ook voor een stuk visueel voorgeschreven en in het design opgenomen. BIM is de bestektekst van de toekomst.
Building Industry in Motion – Charles M.E. Lekx
BIM biedt de oplossing voor heel wat communicatie- en samenwerkingsproblemen die ontstaan tijdens het klassieke bouwproces. Door kennis al vroeg in het bouwproces te delen, worden uiteindelijk de beste resultaten geboekt. Zo groeit het samenwerkingsmodel uit tot een totaalplan dat steeds verder verfijnd wordt. Door eerst virtueel te bouwen worden fouten vermeden in de realiteit. Dankzij BIM is de bouw niet per se korter, maar wel veel efficiënter met minder faalkosten tot gevolg.
Wat momenteel echter nog ontbreekt in het hele BIM-verhaal is standaardisatie. Iedereen hanteert een andere standaard, waardoor het voor studiebureau’s, architecten of aannemers niet altijd eenvoudig is om de juiste informatie snel en efficiënt uit het model te halen. Op termijn is het noodzakelijk om afspraken hierrond te stroomlijnen zodat alle informatie op een kwalitatieve en efficiënte manier tussen verschillende platformen uitgewisseld kan worden.
Presentaties
Download de presentatie 'De MEPContent bibliotheek' - Charles M.E. Lekx
Download de presentatie 'Techbim als Open Ecosysteem voor de Digitale Wereld' - Wim Tas
Fotoreportage
Ontvangst
De MEPContent bibliotheek
Charles M.E. Lekx over de meerwaarde voor zowel de engineer als de bouwheer van goede en actuele (Constructible, Content-Enabled en Connected) content in een model.
CASE: Techbim als Open Ecosysteem voor de Digitale Wereld
De wereld evolueert en de uitdagingen van morgen vereisen een stevige samenwerking. Enkel in Open Ecosystemen kan iedereen zichzelf terugvinden. Digitaal Bouwen (BIM) is daarin geen uitzondering. Techbim brengt disruptie in de Digitale Wereld en effent het pad naar integrale samenwerking.
We zetten uiteen hoe je als fabrikant hierop kan inzetten. Alleen, of waarom ook niet in samenwerking met een partner? We brengen het verhaal van een aantal fabrikanten die de stap reeds gezet hebben zoals Grada, Jaga en Tolemail en anderen.
Open debat rond BIM objecten en BIM bibliotheken
Architecten en Ingenieurs als gebruikers en de bouwfabrikanten van BIM modellen in debat met elkaar. Maar ook de platformen en de groothandels beantwoorden uw vragen zoals “Kan een bouwfabrikant zich differentiëren met BIM objecten” of “Is een BIM bibliotheek een inspiratie- of als informatiebron”?
Panel:
- Ing. Anneleen VENS (Head digital Transformation bij RENSON)
- Charles M.E. Lekx (Business Development MEPContent - Trimble Inc. / Stabiplan)
- Nina Timmerman (BIM & VR Manager | International Business Development - Reynaers Aluminium)
- Nicolas Marcelis (BIM Coördinator bij Van Marcke)
- An Lievens (BIM Manager Knauf)
Culinair netwerkmoment
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten