Architect at Work 2023 BIM-Wedstrijd
Architect at work, het twee-jaarlijkse totaalevenement voor (interieur)architecten en voorschrijvers met focus op productinnovaties ging voor de elfde keer door in Kortrijk Xpo op donderdag 11 en vrijdag 12 mei 2023 telkens van 10.00 tot 20.00. Deze keer nam C3A onder de vleugels van Arkance Systems deel aan deze unieke beurs in Vlaanderen. Het is een jarenlange traditie dat C3A op deze beurs heel succesvol een BIM-wedstrijd organiseert om via realisaties uit de Vlaamse Bouwpraktijk de resultaten van onze IT-oplossing te illustreren, en dit hebben we op deze editie nog eens heel succesvol herhaald.
Voor deze editie organiseerde C3A, i.s.m. Arkance Systems, een BIM-wedstrijd met twee thema's "Synergie Archi-Tech" en "VR-Presentaties", waarmee professionals in de bouwsector kunnen uitpakken met hun architectuur-realisaties. Het team van organisatoren voorziet een mooie prijzenpot en de beste inzendingen voor de BIM-wedstrijd werden tentoongesteld op Architect_at_Work in Xpo Kortrijk én nu ook (blijvend) op de partner websites én in de opleidingslokalen van C3A & Arkance Systems. Op die manier komen de deelnemers ook op een leuke manier in de picture bij collega-ontwerpers, bouwpartners én professionele bouwheren.
De “noviteit” waar C3A en Arkance Systems expliciet aandacht aan gaf op deze Architect_at_Work viel onder de noemer "HOLIXA: vlotte digitale dossier-opmaak", waar o.a. de Arkance Systems "Holixa T4R" en ondertussen ook de "C3A-Userclub" onder vallen. Het thema "Synergie Arch-Tech" werd niet zomaar gekozen.
Bedoeling was om o.a. BIM-met-Revit-voorbeelden én VR-voorbeelden uit de Vlaamse bouw-praktijk te bekomen via deze BIM-Wedstrijd op deze beurs. Vele bouwprofessionals in de Vlaanderen hebben zeker ontwerpen en realisaties waar ze graag even mee uitpakken. C3A & Arkance Systems en onze IT-partners zorgden voor een leuke prijzenpot en de beste inzendingen werden ook tentoongesteld op de gezamenlijke stand op Architect at Work, 11 en 12 mei te Kortrijk. Op die manier komen de deelnemers ook op een leuke manier in de picture bij collega-bouwprofessionals én professionele bouwheren. C3A & Arkance Systems hadden leuke prijzen voorzien voor de beste zes inzendingen: als eerste een HP Z40C G3 Curved Monitor voor “Synergie Archi – Tech”, en een VR-bril voor “VR presentaties” ( Oculus Meta Quest 2 256Gb headset). Maar àlle deelnemers vallen in de prijzen !
We ontvingen een hele reeks BIM-voorbeelden uit de Vlaamse bouw-praktijk, als inzendingen voor de BIM-Wedstrijd op deze beurs ... méér dan verwacht. Om zoveel mogelijk projecten te kunnen afficheren op de compacte stand werden daarom de projecten niet op A1-formaat maar op A2-formaat gepubliceerd, zodat dubbel zoveel projecten aan bod konden komen (méér dan de voorziene drie per categiorie). Plaats te kort om àlle inzendingen op de XPO-stand te publiceren, maar met de compactere aanpak konden we toch 14 projecten of "Customer Cases" presenteren, als voorbeelden uit de praktijk in onze regio met onze software-oplossingen.
Lees het volledige verslag hier.
BIM-Wedstrijd met twee categorieën: "Synergie Archi-Tech" en "VR-presentaties" !
Deze wedstrijd was bedoeld om liefhebbers de kans te bieden te laten zien wat ze met de meest geavanceerde software aankunnen, maar dus ook om via voorbeelden uit de praktijk te kunnen evalueren wat ondertussen allemaal mogelijk is met deze software! Deelname aan de wedstrijd was gratis, maar aan deze wedstrijd mochten enkel (rechts)personen professioneel actief in de bouw deelnemen (architecten, studiebureaus, ontwerpers, ingenieurs,…), die lid zijn bij de C3A-Userclub en/of klant bij Arkance Systems BeLux.
Deze wedstrijd focust op BIM-projecten die uitgewerkt zijn met Autodesk REVIT en/of Trimble SketchUp, waar specifiek de samenwerking tussen architectuur en technische installaties bij toegepast is (Synergie Archi – Tech) of waarbij het bouwproject fotorealistisch, eventueel t.e.m. VR-presentaties, voorgesteld is (VR-presentaties) via render-addin(s) zoals CHAOS V-Ray en/of Enscape. Uiteraard komen speciale architecturale ontwerpen graag in de kijker, ook eventuele ingenieuse technische (BIM-) oplossingen.
De Architect at Work bezoekers vormen de jury !
De organisatie selecteerde 14 inzendingen (telkens 7 per categorie) als nominatie voor de prijzen, deze veertien kunnen sowieso al rekenen op een prijs. Alle bezoekers aan de stand tijdens Architect at Work 2023 kregen de mogelijkheid hun stem uit te brengen op de beste inzendingen. 410 stemformulieren later kwamen we hierbij de eerste drie winnaars per categorie:
Categorie Synergie Archi-Tech
- Onebim: The Sky - Kortrijk : wint de HP Z40c G3 Curved Monitor
- Abscis: PCGS - Sleidinge
- Aiko: WZS Ter Caele - Evergem
Categorie VR-Presentaties
- Ramon Kenis : 3D-reconstructie Historische Stad Leuven : wint de Oculus Meta Quest Headset
- Stranger: Marifish - Oostende
- Bossuyt: Wittamer - Brussel
De winnaars
Hierna vind u de korte samenvatting van de winnaars, wil je alle details en de bijhorende documentatie raadplegen lees dan hier verder.
Onebim: Kortrijk | The Sky 1e prijs Archi-Tech synergie !
PARTNERS
- Bouwheer: ION
- Technische uitwerking en BIM-model architectuur: Onebim
- BIM-Coördinatie: Onebim
- Ontwerpend architect: C+S Architects
- Uitvoerend architect: TM LinkLab en Markland
- Studie stabiliteit: BM Engineering
- Studie technieken: BM Engineering
KORTE OMSCHRIJVING
Het project ‘The Sky’ in Kortrijk wordt een unieke landmark van 53 meter hoog en biedt ruimte aan 192 studentenkamers en hybride multifunctionele ruimtes. Door de hoogte van de toren zullen de inwoners kunnen genieten van een ongeëvenaard overzicht van Kortrijk. ‘The Sky’ wordt daarnaast ook een toonbeeld van duurzaamheid: warmtepompen, warmtekracht-koppeling en betonkernactivering zullen het gebouw op een energie-efficiënte manier verwarmen en afkoelen.
GEÏNTEGREERDE SAMENWERKING
Door gebruik te maken van de Autodesk Construction Cloud was het mogelijk om met alle partijen via ‘worksharing’ en ‘linked files’ geïntegreerd samen te werken. Er werd gekozen om uitvoeringsgericht te modelleren en zodoende eventuele problemen maximaal op te lossen vóór aanbesteding. De openingen doorheen de structuur werden automatisch gegenereerd op basis van het model technieken. Ook het interieur werd in 3D gemodelleerd, waardoor de technieken en afwerking hier naadloos op konden aansluiten. Door de gedetailleerde uitwerking van de modellen heeft de aannemer de optie om bepaalde onderdelen te prefabriceren (technieken in kokers, badkamers, …).
DYNAMO EN MEETSTAAT
Dynamo werd tijdens dit project toegepast om alle elementen automatisch te nummeren en om bepaalde objecten (plinten, pleisterwerk, …) automatisch te genereren. Bovendien werden ook datalijsten (deuren, lokalen, …) rechtstreeks uit het model afgeleid. Daarnaast werden alle meetstaten automatisch uit de BIM-modellen afgeleid met behulp van de C3A-methodiek in combinatie met eigen ontwikkelde tools. Hierdoor werden zeer nauwkeurige en correcte meetstaten voor aanbesteding verkregen.
Ramon Kenis: 3D-reconstructie historische stad Leuven: 1e prijs VR !
Projectomschrijving
Het Leuvens Historisch Genootschap heeft een project opgezet (2020 tot 2030) rond een 3D-reconstructie van de ontwikkelingsgeschiedenis van de historische stad Leuven door de eeuwen heen. Het is vooral gericht op de verdwenen historische sites en gebouwen, maar ook bestaande of nieuwe gebouwen worden geïntegreerd voor zover ze van betekenis zijn voor de geschiedenis, zowel in tijd als ruimte.
Opbouw van data: plan, prent, foto, tekening,.. voor 3D-project door middel van gebruik van de BB-SfB-classificatie om het project te beheren in tijd/ruimte
De selectie van gebouwen/sites van de historische stad gaat vooral over de meest verscheidene handelingen of realisaties van de burgers door de eeuwen heen.
In de voorbereiding zit het verzamelen van alle bestaande data met plannen, prenten en foto’s en (eigen) opmetingen, die alle geklasseerd worden volgens de BB-SfB classificatie om verder in de tekeningen gebruikt en geselecteerd te worden. De nieuwe uit te werken 3D-gebouwen en onderdelen worden ook beheerd d.m.v. SfB-Classificatie met 4 tabellen (0,1,2,3), die het management van onderdelen mogelijk maakt zowel in de tijd als in de ruimte. Een eerste indeling hierin naar bestemming, met verregaande onderverdelingen, is de tabel 0 ‘ruimtelijke voorzieningen’ met de onderdelen van 1-9 met het landschap, infrastructuur, landbouw en industrie, (sociale) zorg, recreatie, religie, onderwijs, wonen en hun deelactiviteiten, aangevuld met secundaire trefwoorden per sector. (bv. 6610 religie klooster Predikherinnen Brouwersstraat,…). In een totaalproject kunnen deeltekeningen, door aparte personen uitgewerkt, samengebracht en na wijzingen heropgeladen.worden.
Omzetting grondplannen vanuit AUTOCAD basis-referentietekening (GIS-2000 stadsplan Leuven) in SKETCHUP ingeladen met afstemming/correctie plannen
Eerst en vooral wordt een 3D basisreferentietekening (Leuven GIS-2000 in autocad) in Sketchup ingebracht. Hierop kunnen de vele andere tekeningen als onderlegger gerefereerd worden en door middel van 4 grips aangepast/vervormd, en zo juist gepositioneerd worden. Zo wordt de plattegrond van de onderdelen vastgelegd.
Aankleding 3D-volumes door mapping in SKETCHUP met kleurenprenten
Vanuit de plattegrond wordt de opstand tot 3D-volume uitgewerkt via de data. In de uiterlijke aankleding van de oppervlakten van de volumes zijn vele inputs als texturen mogelijk. Ofwel éénduidig, ofwel met een gemengd gebruik van o.a. prenten, foto’s, zelfgemaakte ingekleurde tekeningen in 2D. In dit project Leuven Historisch worden de vele verdwenen of gewijzigde gebouwen bij voorkeur door eigen artistieke tekeningen ‘bekleed’ of’ ‘gemapt’. Ook kan naast de standaardbibliotheek een zelf aangemaakte bibliotheek van elementen worden gebruikt met zowel figuren als voorwerpen op te bouwen in Sketchup, zoals bv. treinstel, laadkarren, affiches. Nog bestaande of ongewijzigde gebouwen kunnen ook door kleurenfoto’s afgewerkt worden, om verschillen aan te duiden tussen oude en nieuwe gebouwen.
Afwerking 3D-project met VR-output door middel van het programma ENSCAPE
Het programma Enscape bovenop Sketchup wordt gebruikt om een grotere belevingswaarde te bewerken zowel naar aankleding met de ingebouwde materialen als toevoeging van voorwerpen zoals ook landschapselementen van bomen en planten en dieren of achtergronden met attributen van mensen en voorwerpen. Ook de output van panorama’s, film en VR-output laten toe om (verdwenen) sites tot leven te brengen. De programma’s Sketchup & Encape zijn erg gebruiksvriendelijk!
Benieuwd naar de overige genomineerden?
Ontdek het hier.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten