Digitale Bouw (r)evolutie?
Gratis inspiratie event
Dinsdag 3 oktober 2023
Van 17.30 tot 21.30 uur
CommunicatieCampus, Gent
Industrialisatie is een absolute noodzaak om alle digitale tools met elkaar te laten communiceren
“Als er één begrip is dat wel met zijn allen moeten nastreven is het ‘standaardisatie’.” Voor Niki Cauberg van Buildwise staat dat als een paal boven water. “Ik zie BIM als een database, een verzameling van heel veel data die bruikbaar zijn in elke fase van het bouwproces. Dat zou BIM moeten zijn, eerder dan een 3-D model. Wat we nodig hebben om dat doel te bereiken is interoperabiliteit. Alle tools die nu op de markt beschikbaar zijn spreken nog te veel een eigen taal.”
Download de presentaties
- Download de presentatie: Digitalisatie in de bouwsector - Niki Cauberg (Buildwise)
- Download de presentatie: Geïntegreerde samenwerking - Praktijkvoorbeeld - Nick Wostyn (Onebim)
- Download de presentatie: Digitalisering voor de ontwerper - Barbra Kinnart (Design Express)
- Download de presentatie: Bouwplanning verrijken met BIM - Joost Wijnen (Cadvisual)
- Download de presentatie: Van generiek naar specifiek - An Lievens (Knauf)
- Download de presentatie: BIM-model en FM compatibiliteit - Patrick de Visscher (VINCI Facilities)
Alle processen die samen een nieuw gebouw neerplanten leveren stuk voor stuk interessante datalijsten op. Maar het blijft momenteel teveel een werk van specialisten, BIM-experten. Op het moment dat ook andere betrokken partijen, designers, aannemers, beheerders en eindgebruikers hun steentje kunnen bijdragen aan die datastroom, dan pas is het doel bereikt.
“Het is niet nodig dat de leveranciers van het schrijnwerk, materiaalproducenten, betegelaars of interieurspecialisten ‘begrijpen’ wat de data ons vertelt,” gaat Niki door. “Als zij, elk in hun eigen expertise, op een intuïtieve manier data kunnen inbrengen en manipuleren, dan pas zal het bouwproces vlot en efficiënt verlopen.”
“Het punt waar we heen willen is Design for Manufacturing and Assembly (DFMA)” Niki Cauberg
Jos Vandamme van C3A / Arkance-Systems organiseerde een BIM-wedstrijd op Architect at Work 2023 te Kortrijk, met als thema's "Synergie Archi-Tech" en "VR-Presentaties". Uit een hele reeks inzendingen werd een selectie van 14 projecten gemaakt waaruit de beste projecten verkozen werden door de bezoekers van Architect at Work 2023. We gebruiken de winnaar van deze wedstrijd als verder als studiecase.
“Er moet één norm komen om de werkmethodieken en implementatie van codering als standaard te maken.”
Jos Vandamme van C3A
Voor Nick Wostyn van Onebim is het klaar als een klontje: “Een project staat of valt met de juiste methodiek om tot een 3D-design te komen. “Je moet in elke fase oog hebben voor de mensen die, binnen het hele proces, het meeste nood hebben aan correcte data. Less is more. Het heeft geen zijn om iedereen te overladen met alles. Dat werkt contraproductief.”
“Via worksharing zorgen we ervoor dat architectuur en stabiliteit op elkaar zijn afgestemd.”
Nick Wostyn - Onebim
Voor Barbra Kinnart van Design Express hoeft ontwerpen en BIMmen niet afzonderlijk bekeken te worden, al van bij de ontwerpfase kan correcte BIM data gebruikt worden. Op heel eenvoudige, intuïtieve manier mèt uitwisselbaarheid tussen verschillende ontwerpsystemen.
“We combineren grafische presentatiekracht met datamanagement.”
Barbra Kinnart - Design Express
Joost Wijnen van Cadvisual gaat met 4D nog een stap verder. “De hele methodiek, het eigenlijke proces van het bouwen moet zo accuraat en kostenvriendelijk mogelijk gebeuren. Alle processen moeten als de wagons van een sneltrein aan elkaar gekoppeld worden.”
“Het bouwproces is pas ‘slim’ als je BIM combineert met projectmanagement.”
Joost Wijnen van Cadvisual
BIM is maar zo sterk als de zwakste schakel, generieke data gebruiken om materialen te beschrijven is nutteloos zodra de uitvoering start. An Lievens van Knauf breekt een lans om generieke data tijdig aan te vervangen met product specifieke data uit de beschikbare BIM bibliotheken. Het voorkomt veel frustraties en kosten op de werf. “Als producent moeten steeds meer informatie over onze producten beschikbaar stellen. Maar voor ons is dat een stimulans om het bouwproces te helpen stroomlijnen.”
“Onze data wordt ontsloten naar veel andere tools.”
An Lievens – Knauf
“Wij komen aan het einde van de lijn, waar het eigenlijke leven van een gebouw begint,” legt Patrick De Visscher van Vinci Facilities uit. De uitdaging zit dan ook in het vermijden van verlies aan info tussen het BIM model van architectuur, stabiliteit en technieken naar het BIM exploitatiemodel. Als dit goed verloopt is een digital twin mogelijk en wordt de exploitatie eenvoudiger, voorspelbaarder en goedkoper.
“Een gebouw kost het meest tijdens de exploitatiefase.”
Patrick De Visscher van Vinci Facilities
Fotogalerij
Ontvangst
Introductie Digitale Bouw (r)evolutie?
Niki Cauberg - Buildwise
'Digitalisatie in de bouwsector: huidige evoluties en stapstenen naar industrialisatie'
Vertrekkende vanuit de huidige mogelijkheden van digitalisatie voor ontwerp en uitvoering, kijken we vooruit naar de toekomstige rol van digitalisatie in de bouwsector. Brengt ons dit dichter bij een geïndustrialiseerde aanpak van de bouw? Welke rol speelt BIM hierin, en waarom wordt er ondermeer op BIM-standaardisatie gerekend?
Case het digitaal bouwen toegepast
Praktijkcase, hoe wordt het digitale bouwen toegepast? We ontdekken hoe de digitale transformatie de bouwsector verandert, welke kansen dit biedt en waar de addertjes onder het gras zitten...
Introductie case door Jos Vandamme (C3A / Arkance)
C3A en Arkance-Systems organiseerden een BIM-wedstrijd op Architect at Work 2023 te Kortrijk, met als thema's "Synergie Archi-Tech" en "VR-Presentaties". Bedoeling was om o.a. BIM-met-Revit én VR-voorbeelden uit de Vlaamse bouwpraktijk te bekomen, als inspiratie voor bouwprofessionals. Goede voorbeelden uit de praktijk illustreren immers best wat er al aan het gebeuren is.
Uit een hele reeks inzendingen werd een selectie van 14 projecten gemaakt waaruit de beste projecten als beste verkozen werden door de bezoekers van Architect at Work 2023.
We bekijken één van deze winnaars met een uitzonderlijk project te Kortrijk die uitstekend illustreert hoe de verschillende bouwpartners de digitale samenwerking effectief realiseren.
Voorstelling van gebruikte werkmethodieken door Nick Wostyn (Onebim)
Een van de grootste voordelen van BIM is dat je eenvoudiger kunt samenwerken met verschillende partijen. Maar hoe gaat dit nu in zijn werk voor een echt dossier? We geven een praktisch voorbeeld met behulp van een concreet project waarbij zowel architectuur, stabiliteit als technieken in een geïntegreerd model vervat zitten.
Mogelijke verdere toepassingen met als basis de huidige modellen:
- Barbra Kinnart (Design Express)
- Joost Wijnen (Cadvisual)
Een goed BIM is een belangrijke basis van een integrale afstemming bij ontwerp en engineering tussen de verschillende disciplines zoals architectuur, constructies en installaties. Om te zorgen dat aannemer en de uitvoeringspartners de uitvoering zo efficiënt mogelijk realiseren, legt Cadvisual uit hoe vanuit ditzelfde BIM de uitvoeringsplanning automatisch wordt gegenereerd en visueel gesimuleerd, ook wel 4D BIM genoemd. - An Lievens (Knauf)
- Patrick de Visscher (VINCI Facilities)
Wat moet de specifieke inhoud van een BIM-model zijn om "FM compatibel" te worden? Hoe wordt dit model gebruikt door degenen die betrokken zijn bij de exploitatie fase (eigenaar, facility manager, onderhoudsfirma, ...)? Wat is de toegevoegde waarde voor deze verschillende stakeholders? Deze vragen worden hier beantwoord in het kader van een concreet project.
Niki Cauberg
beschouwing en conclusie
Netwerkmoment
Verzorgde walking dinner met genoeg tijd om met vakgenoten, collega’s en nieuwe contacten bij te praten.
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten