Gebruik van BIM buiten de klassieke bouwcyclus
Maandag 4 juni 2018
Vanaf 16:30 tot 21:00
CommunicatieCampus
Sint-Denijslaan 485
9000 Gent
Op 4 juni 2018 was het opnieuw verzamelen geblazen op de CommunicatieCampus. BIM-platform verzamelde verschillende key speakers rond het gebruik van BIM (Building Information Modelling) buiten de klassieke bouwcylus. Want BIM-platform.be kijkt al verder. BIM is in volle opmars binnen de bouwketting van architect, ingenieur en bouwbedrijf. Maar wordt op vandaag ook reeds ingezet buiten deze klassieke cyclus: in Facility Management, in simulaties en Virtuele Realiteit, of in combinatie met het Internet of Things.
De bouw van de derde kolk van de Beatrixsluis en de bijhorende verbreding van het lekkanaal is een huzarenstukje voor ingenieurs en ontwerpers. Bovendien zijn de vereisten van de opdrachtgever Rijkswaterstaat naar bedrijfszekerheid en timing heel streng. Deze realisatie won de eerste overall BIM Award van EBP – De Bouwkroniek in 2017.
Johan Kuppens, CEO van INFRANEA en Maarten van den Bergh, BIM Program Manager Regisseur bij iFRANEA kwamen de case uitgebreid toelichten. Een eerste insteek was de groeiende complexiteit van projecten en de bijhorende risicosturing. Het contract was een DBFM contract waarbij de inschrijver moest instaan voor Design, Build, Finance en Maintain gedurende 27 jaar. Met teams verspreid over België en Nederland was samenwerken in de cloud dus een absolute must.
Door de onderhoudsverplichting en de bijhorende penalisatie in geval van niet werking, was een doordacht ontwerp noodzakelijk. Zo werden de in BIM ontworpen sluizen onder andere ingezet voor simulaties van onderhoud, koppeling aan de software van de sluisbedieners, en via VR testen van de virtuele sluizen met de kapiteins die ze dagdagelijks moeten gebruiken. Zo werden bv. bijkomende oriënteringslijnen op de sluisdeuren aangebracht en bepaalde signalisatie verplaatst in functie van zichtbaarheid.
Maar niets zonder goede afspraken, hier werd ruim de tijd genomen om alles in kaart te brengen, processen en tools af te spreken en workflows die het gat tussen deze beide opvullen. Afspraken over files, folderstructuren, objecten, relaties, metadata, fases, Level of Development, Level of information en Level of Representation en documentatie. Dit aangevuld met versiebeheer en statusbeheer, wat is Work-in-Progress en wat komt finaal in de CMDB voor gepubliceerde informatie.
Het BIM model kon aldus ingezet worden om plannen en tekeningen in de tijd te maken (4D) tot en met werflay-out, plaatsreservering en hoeveelheden. Er werd bv. een simulatie van uit de torenkraancabine gemaakt, om de beste positie te bepalen, of een controle voor de machineveiligheid en de CE keuring. Kortom een boeiende uiteenzetting over wat BIM allemaal kan betekenen.
Als tweede spreker was David Ernest, Directeur innovatie en energie bij Vinci Facilities speciaal uit Parijs overgekomen om de gevolgen van BIM op beheer van gebouwen en energie te komen toelichten. Vinci Facilities levert met 8.500 medewerkers Facilities Management en technisch onderhoudsdiensten in 15 landen, en dit zowel in wonen, werk of ontspanningsgebouwen.
David gaf aan dat we in volle transitie zijn van een traditionele, papiergebaseerde samenwerking naar een digitale BIM datamanagement benadering. Maar de uitdagingen zijn groot. Een klassiek BIM model bevat veel onnodige details en is niet altijd “As-Built”, wat voor de Facility Manager echter een conditio sine qua non is. Verder is de Level of Detail en de Level of Information een belangrijke afspraak die moet gemaakt (bv. LOD350 voor HVAC). Het belang van het 3D model vermindert dus ten voordele van de gegevens over het gebouw.
En bijkomende uitdaging is de koppeling van dit BIM model de met Building Management Systemen. Van nature zeer gesloten systemen met eigen protocollen, maar ook daar is evolutie merkbaar naar open interfaces.
Maar de gevolgen van een goed BIM model op de interventietijden zijn dan ook niet min. Interventietijden van 19:23 naar 11:07 eenheden, of een besparing van 42%! En dit ondanks de voorbereiding van 3:45 eenheden. De technieker gaat dus beter voorbereid de interventie uitvoeren, weet welke stukken hij moet meehebben, moet minder gebruikers van het gebouw lastigvallen, en weet in dit ideale geval exact welke plafond tegel hij moet wegnemen om aan de defecte component te komen.
Maar er zijn veel meer use cases te bedenken voor BIM in Facility Management: VR voor het herinrichten van de receptie, of het geo-begeleiden van bezoekers van een gebouw. Enkel FM in bestaande gebouwen is nog geen duidelijke use case, ondanks de steeds goedkoper wordende scanners.
En tot slot kwam Gert Pauwels, Head of Sales & Marketing IoT/M2M – Orange ons een blik gunnen op actuele mogelijkheden van het nieuwe smalband IoT network van Orange. Na een grondige analyse van de bestaande draadloze technologieën en hun respectievelijke voordelen en beperkingen inzake bandbreedte, snelheid, dekking, betrouwbaarheid en kost; volgde de invulling zoals Orange ze ziet.
De toekomstige mogelijkheden van 5G zullen een groot deel van dit spectrum afdekken. Gaande van Ultra Low Power Wireless Access voor IoT toepassingen en Smart meters tot Broadband Ultra Reliable toepassingen.
Voordelen en nadelen van gelicentieerde technologieën versus de niet gelicentieerde (LoRa en SigFox) werden toegelicht, alsook een blik op de mogelijke toekomstige evolutie van deze technologieën, in het licht van 5G.
Het potentieel van IoT zit volgens een McKinsey studie voornamelijk in factory en Cities, met nog wat sidekick in Retail. Voldoende reden voor Orange om zich te focussen op oplossingen voor deze sectoren.
En om meteen de daad bij het woord te voeren, heeft Orange een NB-IoT Development kit ontwikkeld waarbij je met eenvoudige LEGO-achtige bouwstenen een eigen experiment kan bouwen op basis van een van de 10 sensoren (temperatuur, positie, vochtigheidsmeter, …) Er werd bovendien een dergelijke kit ter waarde van € 300 verloot en de gelukkige winnaar werd Ruben Decuypere Researcher bij WTCB.
We kijken uit naar je realisatie Ruben…
Downloads
- Download de presentatie: BIM buiten de klassieke bouwcyclus - Johan Kuppens & Maarten van den Berg
- Download de presentatie: BIM buiten de klassieke bouwcyclus - David Ernest
- Download de presentatie: BIM buiten de klassieke bouwcyclus - Gert Pauwels
Programma 4 juni 2018
"Het Virtueel Bouwen, Testen en Bedienen van de Beatrixsluizen" Johan Kuppens CEO - iNFRANEA & neanex en Maarten van den Berg BIM Program Manager Regisseur - iNFRANEA
De derde kolk van de Beatrixsluis en de verbreding van het LEK kanaal in het Nederlandse Nieuwegein haalden in de eerste editie van de Belgische EPB BIM awards de titel van “BIM Award van het Jaar”. De hoogste tijd dus om u de kans te geven om dit innovatieve BIM project van naderbij te leren kennen.
“Innovaties in gebruik van BIM bij Facility Management" David Ernest - Innovation & Energy Director -VINCI Facilities
BIM wordt ook toegepast om facility management te ondersteunen. We lichten verschillende cases toe gaande van technisch onderhoud tot ruimte planning en zelfs geolocatie en tonen zo het belang aan om BIM te connecteren met met business toepassingen.
“IoT en BIM op de werf en in gebouwen” Gert Pauwels - Head of Sales & Marketing IoT/M2M - Orange
IoT sensoren verruimen de mogelijkheden van BIM, zowel in de ontwerp-, bouw- als beheerfase. Het Internet of Things zorgt voor een transformatie in de bouw- en vastgoedsector. Kom meer te weten over hoe we ze ontwerpen, hoe we ze bouwen en uiteraard ook hoe we ze beheren.
Deze workshop wordt u GRATIS aangeboden dankzij de partners van het BIM-platform
B2Build Academy verenigt het volledige bouwteam. Want discipline-overschrijdend denken is de beste garantie voor toekomstgerichte oplossingen. B2Build Academy biedt kennis en inspiratie, trends en evoluties.
Word partner en zet proactief in op kennisdeling, samenwerking en dialoog tussen alle actoren binnen de bouwsector. Ontwikkel samen met niet-concurrentiële partners leadgenereratie op basis van gepersonaliseerde content rond referentieprojecten, hybride events en performante online marketing.
BIM-platform maakt deel uit van het B2Build Mediaplatform. Onze corporate partners onderschrijven de doelstellingen van B2Build, waarbij we ons richten tot de verschillende actoren in de bouwsector. Steeds met het oog op duurzame en circulaire ontwikkelingen of toepassingen in functie van samenleving en eindgebruiker.
Sluit gratis aan bij B2Build Academy en geniet van deze voordelen
- Toegang tot onze zes thematische bouwplatformen
- Deelname aan inspiratie-events rond actuele kennis uit de bouwsector
- Netwerking met het bouwteam
- Rechtstreeks contact met 60 fabrikanten